a Gyűjtemény

Robert Capa, a tudósító című kiállítás az életút egészét mutatja be, az első megbízások egyikeként készült – Trockij beszédét megörökítő – képtől az indokínai háborúban exponált utolsó felvételig.

 

A kiállítás alapját a 2008-ban a Magyar Állam által megvásárolt, Robert Capa életművét bemutató ún. Master’s Set III (Mestergyűjtemény) sorozat kilencszázharminchét nagyítása adja, melyek a kilencvenes években készültek. Ezeket a fotográfiákat öccse Cornell Capa és Richard Whelan fotótörténész – Robert Capa első monográfusa – válogatták ki a Capa által hátrahagyott közel 70 ezer negatívból. Döntésük értelmében ezekről a negatívokról ebben a méretben kizárólag három széria nagyítás készülhetett: az egyik sorozat New Yorkban, az International Center of Photography-ban (ICP) található, a másik sorozat a tokiói Fuji Art Museumban, illetve a harmadik sorozat a magyar állam tulajdonaként a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központba került vagyonkezelésre és megőrzésre. A magyarországi gyűjtemény része még egy úgynevezett Vintage Collection, amely 48 eredeti fotóból áll. 

 

A Központ kiemelt feladata a magyarországi Robert Capa-gyűjtemény gondozása, bemutatása és fejlesztése.   

 

A képek a Capa aláírását utánzó szárazbélyegzőről ismerhetőek fel, amely a nagyítások alatt, a jobb oldalon láthatóak. Az életművet leginkább reprezentáló képek, melyeket Capa 1932 és 1954 között készített, a XX. század számos világtörténelmi jelentőségű eseményének különleges kvalitású képi dokumentumai. Ugyanakkor a fotográfiákon az is nyomon követhető, hogyan formálódik Friedmann Endre képalkotó képessége és születik meg Robert Capa.

 

Tragikus, korai halála után testvére, Cornell Capa tudatosan dolgozott világhírű bátyja hírnevének megőrzésén: az ő folyamatos munkája nélkül nem tudnánk ennyit Robert Capáról. A Cornell Capa által 1974-ben alapított fotográfiai intézmény, az International Center of Photography (ICP) székhelye New Yorkban van, ahol a hagyaték megőrzése és kutatása folyik. Az International Centre of Photography a világ vezető fotózással és vizuális kultúrával foglalkozó intézménye. 


Robert Capának köszönhető a modern fotóriporter alakjának megszületése. Cornell Capának pedig – az ICP megalapításán túl – az köszönhető, hogy tudatosította: a fotóriporterek képei nemcsak az aktuális híradások kapcsán fontosak, hanem ezen túlmutató értéket is képviselnek.

 

A 2008-ban megvásárolt Mestergyűjtemény először a Magyar Nemzeti Múzeumba (Történeti Fényképtár) került, ahol a magyar közönség 2009 tavaszán láthatott egy kisebb válogatást, ezt nyáron a Ludwig Múzeum nagyszabású kiállítása követte. 2013 szeptemberében nyílt meg a Robert Capa / A játékos című nagyszabású, időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az ott dolgozó tudományos munkatársak különböző kurátori koncepciók alapján majd egy évtizedig külföldön és számos magyar városban nagy sikerrel mutatták be a gyűjtemény képeit. 

 

És 2023-ban megnyílt a Robert Capa, a tudósító című állandó kiállítás!


A Mestergyűjtemény III. tételes listája, melynek képanyaga semmilyen módon nem felhasználható:

1_MASTERS_SET

2_PRESS_PRINTS

3_PORTRAITS

Robert Capa: The Definitive Collection